Impressie Zanga !
September2012

Zanga is een energieke hond!
Schofthoogte ca. 52 cm / Halswijdte 45 cm.

Haar gouden mandje:
Zanga komt het best tot haar recht in een huis met een tuin. Buiten haar normale uitjes maakt Zanga nog een lange van gemiddeld 1,5 uur per dag. Dan nog is ze thuisgekomen in voor een partijtje stoeien met een oude handdoek.

Als Zanga in het bos is, en ze wilt ergens achteraan (ree of konijn) is het niet echt jachtinstinct denken we. Maar Zanga moet gewoon haar energie kwijt. We hebben haar zien rennen. Ongelooflijk wat een snelheid! Springen over greppels van 2 meter. Ze zweeft als het ware... haar achterpoten recht achteruit. Ravotten met honden. (reuen of teven...maakt niet uit) Energie voor 10.

Omdat Zanga goed met andere honden om kan gaan, zou Zanga ook als 2e hond zeer geschikt zijn. In huis is Zanga een rustige hond. 's Nachts heeft ze de benedenverdieping tot haar beschikking, en de katten lopen in en uit. Zanga is relaxed tijdens autoritten. Ook kan ze alleen zijn overdag. Het langst is bij mij 3 uur geweest.

Mannen:
Zanga heeft een grote angst voor mannen! Op de Open Dag 26 augustus j.l. van Honden Zonder Toekomst werd door een gedragsdeskundige haar angstlevel op 9 gezet. Maar na 2 weken te hebben opgelopen met Hans en zijn hond Boy is de level 0,0. Wanneer Zanga hem nu ziet, loopt ze kwispelend op Hans af. Hans is het dus gelukt het vertrouwen te winnen van Zanga. Het is dus wel mogelijk! Elke dag oefenen en zeker commando's afmaken. Veel geduld en tijd. En dan heb je de 'echte' Zanga. Speels en gelukkig. Ook al heeft ze wel eens haar NND-dag (nationale negeer dag) Ze probeert je uit! Pupergedrag/Puppygedrag.

Hoe te werk gaan:
Nadat je eerst zelf haar vertrouwen heeft gewonnen (ongeveer na 2 weken liep ze los bij mij) Geef je de riem over aan een mannelijk persoon. (liefst iemand met een rustige, stabiele, sociale hond, zodat Zanga dit gedrag kan kopieëren). Loop een stukje samen op. Ga dan allebei een kant op, om elkaar later weer tegen te komen. Tijdens de wandelingen moet hij ook Zanga laten zitten. En belonen met hondensnoepje. En uitbundig belonen met stem. In begin zal Zanga niet aangehaald willen worden. Na een klein weekje oefenen, Zanga ook los laten lopen, zodat ze kan spelen met de andere hond. Zanga zal op een gegeven moment achter de man gaan lopen, om zijn geur op te nemen. Blijft hij staan, doet Zanga dat ook. Maar geduld hebben, dit verandert! Af en toe met het commando; HIER en ook door de knieën gaan. Zanga loopt in je richting, beloon haar met lieve stem Braaaaaf. Als Zanga gaat zitten, het hondensnoepje. Doe dit regelmatig. Soms wel aanlijnen, andere keer weer niet. Stem verheffen omdat ze iets niet mag, en op haar aflopen. Werkt averechts! Zanga gaat er vandoor, om een stukje verder te blijven staan.

Mannen en onbekenden:
Terughoudend aan de lijn, niet makkelijk te aaien. Loslopend dan gaat ze een stukje de struiken in. Soms komt ze erbij. Ik sta te kletsen, en Zanga dolt met de andere honden! Vertrouwd ze het 'echt' niet, dan blijf ze op haar hoede en staan, tot ik weer verder ga en sluit zich weer aan bij mij.

Kleine kinderen:
Bij ons is bijna dagelijks een meisje van 3 jaar. En dat gaat heel goed. Zanga is erg beschermend naar het meisje. Mannen en onbekenden moeten geen plotselinge bewegingen naar het meisje maken. Zanga blaft,en zal op je aflopen. Haren overeind. En daar blijft het bij.

Honden en katten:
Geen probleem. Zanga is niet dominant naar andere honden. Ze is dol op ravotten met andere honden. Ik heb zelf 3 katten. Zanga wilt weleens naar mij toekomen, als ik één van mijn katten aanhaal. Tikkeltje jaloers misschien. Maar Zanga doet verder niets. Als Zanga te dichtbij komt, hoef ik alleen maar mijn platte hand uit te steken om ruimte te creëren. Zo weet ze dat ze respect moet hebben voor mijn katten. Ik denk (weet het niet zeker) als ik dat niet zou doen, dat Zanga later het vanzelfsprekend vindt, dat zij dan aangehaald wordt in plaats van mijn kat.

In een drukke omgeving:
Zanga loopt keurig rechts aan de riem. In een drukke omgeving b.v. winkelstraten. krijgt Zanga teveel prikkels van het onbekende. De riem wil dan weleens strak staan. En luistert niet naar je, omdat ze te druk bezig is met haar omgeving. Maar na de 5e keer een plaatselijke markt te hebben bezocht, loopt ze al wat rustiger.

In bekende omgeving ineens een verandering:
Ook tijdens onze dagelijkse boswandelingen, zijn er weleens veranderingen. Loopt ze los dan blijft Zanga staan... ogen gericht op het voorwerp. En oren gespitst. Daarbij oost-indisch doof! Dit jaar kunstwerken in het bos. Of zomaar een auto van iemand. Dan krijg je het bekende gedrag (met een boog er om heen via het bos) En komt dan weer naast mij lopen. Ik probeer dat gedrag wel steeds te corrigeren, op verschillende manieren. Gewoon doorlopen en er langs gaan, haar opgetogen roepen. Maar het werkt niet. Als je zoiets overkomt is de beste training: Haar aanlijnen, en dan er langs gaan. Zanga zal in de ankers gaan. Haar een beetje meetrekken. En de riem kort, zal strak staan. Maar zodra ze er vandaan wil, lijn opzij trekken en tegelijkertijd met je voet een LICHT tikje tegen haar flanken aan. Blijven herhalen. Staat de riem niet meer strak. Prijs haar dan de hemel in. Herhaal dit een paar keer, en de angst is verdwenen.

Note:
Met het zachtjes opzij trekken, bereik je het goede effect. Want loopt ze voor je uit en trek je naar achteren, is het gevolg dat ze nog harder gaat trekken.

Zijn er nog vragen over Zanga, neem contact op met Honden Zonder Toekomst.
Wilt u meer weten over Zanga, mailen mag ook!
E

En dan nu naar het blog van Zanga ! Veel lees- en kijk plezier :
Naar de Home pagina: